Kaštelanski šušur


U središnjem dijelu grada Kaštela smjestio se četvrti po redu Kaštel na putu od Splita prema Trogiru, Kaštel Lukšić. Ovo mjesto mnogi su proglasili najljepšim od sedam kaštelanskih bisera, a razlog tomu je u prekasnim dvorcima i mnogo zelenila.

Dvorac Vitturi najljepši je od svih kaštelanskih dvoraca, a u 15. stoljeću izgradila ga je plemićka obitelj Vitturi, u obliku renesansne palače omeđene obrambenim kulama. Dvorac je okruživalo more,a bio je spojen pokretnim mostom sa kopnom. Ovaj je dvorac obnovljen prije nekoliko godina, a njegov današnji izgled  funkcionalnost razlog su što se u njemu ovog trenutka odvija većina gradskih kulturnih manifstacija. Oko dvorca izgrađeno je naselje i kako Kaštelani kažu selo, a centar svih vjerskih događanja od 16. stoljeća  odvijao se u maloj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. U zapadnom dijelu Kaštel Lukšića postoji dvorac Rušinac koji je pripadao obitelji Rušinić. Dvorac je i danas mjesto stanovanja što pokazuje da je još uvijek sa obzirom na godine u dobrom stanju. Uz ovaj dvorac i dvorac Vitturi veže se legenda o tragičnoj ljubavi Miljenka i Dobrile, kaštelanske priče slične priče o Romeu i Juliji. Prema toj legendi dvoje mladih ljubavnika sahranjeno je u crkvi sv. Ivana, u neposrednoj blizini dvorca Rušinac. Kaštel Lukšić ima i svoju daljnju povijest vezanu uz naselje Ostrog, čiji se ostaci nalaze na Kozjaku, a tu je i crkvica sv.Lovre koju i danas lukšićani pohađaju kao i crkvu sv. Ivana Birnja na vrhu Kozjaka, te crkvu na Dračinama, koja je novijeg datuma ali od posebnog značaja za sve lukšičke težake.

U samom centru mjesta smještena je velika župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, dovršena početkom 19. stoljeća. Bogatstvo Lukšića je i njenom zelenilu između ostalog predivnom perivoju Vitturi, u neposrednoj blizini istoimenog dvorca. Te u novije vrijeme formiranom školskom botaničkom vrtu čije je bogatstvo poznato diljem svijeta.