Kaštelanski šušur


Zvonko Bušić predstavio knjigu
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 11 Travanj 2011 14:04

 

Knjiga ˝Zvonko Bušić˝, autora Tomislava Marijana Bilosnića, hrvatskog književnika, publicista i slikara, nakon brojnih predstavljanja diljem Hrvatske, napokon je predstavljena i u Kaštelima.

 

Knjigu, koja je niz dokumentarističkih feljtona, koji predstavljaju svojevrsnu i do sad nepoznatu kroniku o otmici i otmičarima putničkog zrakoplova američke tvrtke TWA (Trans World Airlines) nad New Yorkom, a koju je 10. rujna 1976. godine izvela skupina Hrvata i jedna Amerikanka, osim autora predstavio je i Zoran Vukman, novinar i kolumnist.

 

Okupljenim Kaštelanima, koji su do poslijednje sjedalice ispunili veliku dvoranu dvorca Vitturi, obratio se i sam Zvonko Bušić, jedan od najpoznatijih hrvatskih emigranata, čovjek koji je nakon 32 godine boravka u američkim zatvorima, prije dvije i pol godine dočekao povratak u Domovinu.

Ova knjiga, pisana na 400 stranica, potkrijepljena je dokumentima, koji svjedoče o samom događaju, ali i onom što je uslijedilo. Radi se, naime, o knjizi koja je nesvakidašnji dokumentarac o hrvatskom uzniku Zvonku Bušiću Taiku i njegovoj supruzi Julienn Eden Bušić, ali i o životu i sudbini ostalih otmičara Frani Pešutu, Petru Mataniću i Marku Vlašiću.

Riječi američkog suca, koji ovu skupinu domoljuba ne drži ni otmičarima, ni luđacima, ni bilo čim sličnim, već ih drži idealistima koji se bore za slobodu svog naroda, a koje su izrečene prilikom izricanja presude, također su našle mjesto u ovoj knjizi. I takvi detalji, kroz svjedočanstva i presude, ali sve ono što je pisao tadašnji jugoslavenski tisak, dokumentirano je u knjizi.