Kaštelanski šušur


Dani Mujine pećine
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 11 Travanj 2011 14:02

 

Nizom aktinosti u organizaciji Muzeja Grada Kaštela obilježeni su ovogodišnji Dani Mujine pećine.Ovogodišnji program započeo je organiziranim posjetom učenika iz Kaštela, Trogira, Primorskog dolca i Solina pećini u subotu.

 

 

Profesor Nikola Vukosavljević s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu održao je predavanje o istraživanjima pećine i pračovjeku.

U subotu je organiziran i izlet za planinare i ostale goste od Baba lokve do vrha Labišnice. U Labinskoj dragi i okolici nalazi se osim pećine više arheloloških nalazišta koja su doboro očuvana i svjedoče o bogatoj prošlosti važnog komunikacijskog pravca.

Na obilascima arheoloških nalazišta predavanja su održali Tonći Burić iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, voditelj istraživanja naselja. O srednjovjekovnom selu Gradac, koje se nalazi na položaju prapovijesne gradine govorio je prof. Ivan Šuta, a kraće predavanje u nastavku puta gdje su vidljivi ostaci rimske ceste odražo je Miroslav Katić – pročelnik Konzervatosrskog odjela u Trogiru.

Put je, potom nastavljen do zaseoka Giljanovići u Labinu, iznad kojega se nalaze impresivni ostaci prapovijesne gradine. U cilju očuvanja i bolje prezentacije lokaliteta Muzej je proveo aktivnosti koje su obuhvatile izradu ograde, organizaciju Dana Mujine pećine, tiskanje deplijana, uređenje i markaciju pristupnog puta te postavljanje info panoa ispred pećine – sredstva za postavljanje putokaza i info panoa osigurala je TZ grada Kaštela. Ispred pećine napravljen je manji plato sa podzidom , a u pećini su suhozidom i geotekstilom zaštićeni južni i istočni profili.