Kaštelanski šušur


Noćnjak 2016. | Ispis |
Gradske aktualnosti
Autor Administrator   
Srijeda, 23 Ožujak 2016 09:36

Na ovogodišnjem Noćnjaku, 18. po redu, međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara, koja je ove godine održana na Bolu, otok Brač, od 17. do 20. ožujka u Bluesun hotelu Elaphusa u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije bilo je prijavljeno preko 300 uzoraka maslinovog ulja i više od 80 uzoraka proizvoda od masline.

Među 19 proizvoda od maslinovog drveta bila su i tri proizvoda Društva za očuvanje kulturne baštine Bijaći Kaštela koja su izrađena od 1500 godina stare masline iz Kaštel Štafilića, a koje je izradio Nikola Bekavac te je jedan proizvod (kaciola) dobio zlatnu medalju, a dva srebrnu (fosilizirana riba i stalak za vino), dok je najboljim proizvodom od maslinovog drveta proglašen pisaći pribor od masline iz radionice obrta Jagoda iz Zadra.

Najbolji prehrambeni proizvod od masline otišao je na Korčulu Iskri Vlašić iz Vele Luke koja je napravila starinski kolač „lumbliju“. Najbolji kozmetički proizvod od masline „krema od ruže“ otišao je OPG-u Matulić Krsto s Pašmana.

Šampionom proizvoda od masline proglašen je „Spa piling za tijelo s morskom soli“ obrta za proizvodnju Sympatico iz Solina.