Kaštelanski šušur


Čuvari Isusovog groba ponovno u Radunu
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 11 Travanj 2011 19:24

U župi Kraljice mučenika u Radunu  na petu korizmenu nedjelju  održan je Put križa u kojem su uz brojne vjernike sudjelovali i žudije – čuvari Isusovog groba.Križni put krenuo  je od crkvice Svetog Jurja u Radunu i završio u župnoj crkvi kao što je i običaj bio i minulih godina.
Ovaj se običaj u župi Radun štuje već nekoliko godina, a sve kako bi se obilježilo korizmeno vrijeme. Inače, ova je župa jedina  u Kaštelima koja se priključila skupini župa koje imaju svoje žudije, vjernike u odorama rimskih vojnika, koji čuvaju grob Isusa Krista te na poseban način održavaju Križni put.

Običaj uprizorenja događanja vezanih za Isusovo uskrsnuće tradicija je u brojnim župama u Dalmaciji, a svaka od župa ima neka svoja posebna obilježja žudija. Žudije inače čini 12 stražara koje predvodi zapovjednik kao 13. član, a biti žudija među vjernicima je posebna privilegija.Osim Križnog puta u Radunu, u vrijeme prije Uskrsa, kaštelanski dekanat u ovoj Godini obitelji, priređio je i tri korizmeno-molitvena susreta.

Križni put mladih Kaštela održao se prošlog vikenda u Kaštel Lukšiću, a  također su priređene molitvene i obiteljske zajednice u Kaštel Sućurcu i Kaštel Gomilici, kao i euharistijska klanjanja. Poseban interes izazvala je javna tribina pod nazivom „Kako živjeti kršćanski brak u suvremenom svijetu“ o čemu je govorila voditeljica Obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Anita Strujić Vladanović. Održana je i misa za obitelji te svjedočanstva i iskustva supružnika.